Difference between revisions of "Tutorial Freeplane nl"

From Freeplane - free mind mapping and knowledge management software
m (Mindmap op papier of met de computer ?)
m (Mindmaps bekijken op deze pagina)
Line 4: Line 4:
  
 
==Mindmaps bekijken op deze pagina==
 
==Mindmaps bekijken op deze pagina==
Door op een plaatje van een mindmap aan de rechterkant van deze pagina te klikken, kunt je het plaatje vergroten. Onder elk plaatje bevindt zich een snelkoppeling met de naam van de mindmap. Als je hier op klikt opent de mindmap in een presentatievenster en kunt je takken open/dichtvouwen en koppelingen (pijltjes) volgen door er op te klikken. Je kunt ook de hele mindmap verplaatsen door op een lege plaats in de achtergrond te klikken en te slepen. Zie ook de [http://freeplane.sourceforge.net/wiki/index.php/Mind_Map_Gallery/Dutch#Instructievideo.27s '''instructievideo''' ] voor beginners.  Je kunt de inhoud van de mindmap in deze gallerij niet wijzigen: daarvoor moet je een mindmap-programma gebruiken.
+
Door op een plaatje van een mindmap aan de rechterkant van deze pagina te klikken, kunt je het plaatje vergroten. Onder elk plaatje bevindt zich een snelkoppeling met de naam van de mindmap. Als je hier op klikt opent de mindmap in een presentatievenster en kunt je takken open/dichtvouwen en koppelingen (pijltjes) volgen door er op te klikken. Bij sommige takken verschijnt een onderliggende tekst als je de muiscursor boven de tekst van de tak (knoop) houdt. Je kunt ook de hele mindmap verplaatsen door op een lege plaats in de achtergrond te klikken en te slepen. Zie ook de [http://freeplane.sourceforge.net/wiki/index.php/Mind_Map_Gallery/Dutch#Instructievideo.27s '''instructievideo''' ] voor beginners.  Je kunt de inhoud van de mindmap in deze gallerij niet wijzigen: daarvoor moet je een mindmap-programma gebruiken.
  
 
== Inhoud van deze galerij ==
 
== Inhoud van deze galerij ==

Revision as of 12:56, 15 January 2011

Algemeen

Wat zijn mindmaps

Een mindmap (spreek uit: maintmep) is een kaart van informatie (begrippen, teksten, plaatjes) welke wordt gepresenteerd rond een centraal thema en langs lijnen die in dit thema beginnen en zich kunnen vertakken (radiale structuur). Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Elektronische mindmaps worden daarnaast gebruikt bij het toegankelijk maken van complexe en multimediale informatie. Zie ook wikipedia.

Mindmaps bekijken op deze pagina

Door op een plaatje van een mindmap aan de rechterkant van deze pagina te klikken, kunt je het plaatje vergroten. Onder elk plaatje bevindt zich een snelkoppeling met de naam van de mindmap. Als je hier op klikt opent de mindmap in een presentatievenster en kunt je takken open/dichtvouwen en koppelingen (pijltjes) volgen door er op te klikken. Bij sommige takken verschijnt een onderliggende tekst als je de muiscursor boven de tekst van de tak (knoop) houdt. Je kunt ook de hele mindmap verplaatsen door op een lege plaats in de achtergrond te klikken en te slepen. Zie ook de instructievideo voor beginners. Je kunt de inhoud van de mindmap in deze gallerij niet wijzigen: daarvoor moet je een mindmap-programma gebruiken.

Inhoud van deze galerij

Deze galerij bevat Nederlandstalige mindmaps die laten zien wat een mindmap is en waarvoor je deze kunt gebruiken. De gallerij bevat tevens mindmaps en ideeën voor mindmaps die je kunt aanpassen voor eigen gebruik. In de tekst is aangegeven als je de mindmaps op je eigen computer kunt laden (download) voor gebruik met het programma Freeplane.

Hoe je een mindmap maakt

Deze gallerij bevat voorbeelden van mindmaps. Op de pagina Hoe maak ik een mindmap is beschreven hoe je met bovenstaande handleiding een mindmap kunt maken of aanpassen.

Programma's om mindmaps te maken

De mindmap bestanden in deze galerij hebben een bestandsnaam die eindigt op ".mm". Dit betekent dat deze bestanden kunnen worden ingelezen en veranderd in elk mindmap programma dat dit type bestand ondersteunt. Behalve het programma Freeplane is dit bijvoorbeeld het programma Freemind. Let op: er is geen garantie dat alle elementen van een mindmap die in Freeplane is gemaakt op de juiste wijze door Freemind worden getoond, en v.v.

Mindmap op papier of met de computer ?

Er zijn mensen die de voorkeur geven aan het maken van mindmaps op papier en mensen die de voorkeur geven aan het maken van mindmaps met de computer. In de mindmap hiernaast zijn de voor en nadelen van beide tegenover elkaar gezet.





Handleiding als mindmap

Een mindmap kan worden gebruikt als een overzichtelijke index naar de informatie van een handleiding. Een voorbeeld hiervan is de Handleiding gebruik Freeplane. Klik op de woorden en snelkoppelingen in de handleiding om te zien wat de mogelijkheden van Freeplane zijn.






Mindmap als persoonlijke omgeving

Freeplane start op met een standaard mindmap. Van deze mindmap kun je een persoonlijke werkomgeving maken met directe toegang tot je belangrijkste informatie op Internet en je bedrijfsomgeving. Snelkoppelingen naar pagina's, bestanden en applicaties kunnen eenvoudig met plakken en knippen (drag and drop) aan de mindmap worden toegevoegd. Verder kun je op elk punt eenvoudig notities en signaleringen toevoegen. Hiermee is Freeplane uitermate geschikt om takenlijsten te maken en onderhouden. Verder is Freeplane te gebruiken als een dashboard waarmee je toegang tot al je documenten en applicaties hebt. Als je je mindmaps en andere documenten bijvoorbeeld met dropbox bewaart, kun je hier vanaf elke computer bij.


Mindmap op het werk

Mindmap als hulp bij vergaderen en notuleren

In een vergadering gebeurt meer dan je kunt onthouden en het gebeurt sneller dan je kunt opschrijven. Een mindmap kan worden gebruikt bij de voorbereiding van een vergadering om in een sjabloon de structuur en hoofdpunten aan te geven. Tijdens de vergadering kunnen deze snel worden aangevuld met besluiten en actiepunten. En na de vergadering kan de mindmap effectief worden uitgewerkt in notulen.

De linker mindmap bevat een beschrijving en uitwerking van één agendapunt welke is gebaseerd op het artikel Notuleren en mindmappen, een perfecte comninatie door Marjolein de Jong. Het rechter plaatje bevat de mindmap met de beschrijving van de hele vergadering (klik op de snelkoppeling onder het plaatje om te openen).

Mindmap bij het oplossen van problemen

In het engelstalige artikel Freeplane and problem solving wordt een algemene methode beschreven om met gebruik van twee mindmaps een veelheid aan problemen op te lossen.



Mindmap in de klas

Een mindmap kan worden gebruikt om op een flexibele en interactieve manier informatie voor een les aan te bieden. Dezelfde mindmap kan daarbij door de leerling worden gebruikt om de antwoorden op de vragen die hij heeft gevonden vast te leggen, en eventueel te leren.

Sneller leren door vooraf vragen te stellen

Om sneller te leren helpt het om vooraf wat- en hoe-vragen te stellen en deze tijdens het leren te beantwoorden, zie lereniseenmakkie.nl. Een mindmap kan dit proces handig ondersteunen. De mindmap is te downloaden.






Maken en geven spreekbeurt

Een mindmap kan worden gebruikt om een opdracht voor een spreekbeurt te geven met aanwijzingen (hints) op welke vragen de leerling een antwoord kan of moet zoeken en met een begin van literatuur. De leerling kan de literatuurverwijzingen in de mindmap aanklikken en bestuderen en de antwoorden op de (eigen) vragen aan de mindmap toevoegen. Links is een voorbeeld mindmap met kernwoorden voor vragen en literatuurverwijzingen opgenomen. Voor de gevorderde leerling kan men de kernwoorden en/of de literatuur eventueel verwijderen. Als de mindmap is ingevuld kan deze worden gebruikt om de spreekbeurt te leren en te houden. Rechts is een mindmap met antwoorden opgenomen die kan worden gebruikt voor het houden of controleren van de spreekbeurt. Beide mindmaps zijn te downloaden.

Geordend presenteren en verwerken van informatie

In nevenstaande mindmap is de samenstelling van het kabinet Rutte samengevat. Bij elke minister en staatssecretaris is een snelkoppeling opgenomen naar het politieke profiel en de CV van de betreffende minister en staatssecretaris. De les zou kunnen bestaan uit het opzoeken van de politieke partij waartoe elke lid van het kabinet behoort. Het antwoord op deze vraag zou door de leerling zelf kunnen worden toegevoegd aan de mindmap. De mindmap kan hij daarna bewaren als persoonlijke geheugensteun.




Instructievideo's


Links